Μουσικη

Μουσική και εγκέφαλος

Ποιο είναι το μυστικό της παράξενης δύναμης της μουσικής; Αναζητώντας μια απάντηση οι επιστήμονες προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ όσων συμβαίνουν στον εγκέφαλο μουσικών και ακροατών. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Norman M. Weinberger* από το περιοδικό Scientific American (Ελληνική έκδοση Ιανουάριος 2005).

ΣΥΝΟΨΗ

  • Η μουσική είναι φαινόμενο πανταχού παρόν σε  όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες του κόσμου, από τις απαρχές του πολιτισμού. Το ενδιαφέρον για τη μουσική φαίνεται ότι είναι έμφυτο, καθώς βρέφη ηλικίας ακόμη και δύο μηνών στρέφουν το κεφάλι προς ευχάριστους ήχους.
  • Πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου αποκρίνονται στις διάφορες αντιληπτικές και συναισθηματικές παραμέτρους της μουσικής, και ο εγκέφαλος αλλάζει έτσι ώστε να αντιδρά πιο έντονα σε μουσικούς ήχους που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για κάθε άτομο.
  • Οι επιστήμονες που μελετούν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη μουσική θέτουν τις βάσεις για να κατανοήσουν και να εξηγήσουν τα αίτια της δύναμης και της σημασίας που έχει η μουσική για τον άνθρωπο.

*Ο  Norman M. Weinberger,  που έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην πειραματική ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο  Western Reserve, εργάζεται στον Τομέα Νευροβιολογίας και Συμπεριφοράς του Πα­νεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Έρβιν (UCI) . Είναι ο ιδρυτής του Κέντρου για τη Νευροβιολαγία της Μάθησης και της Μνήμης του UCI και της ΜuSICA [Βάση Δεδομένων των Πληροφοριών περί Μουσικής και Επιστήμης). Είναι πρωτοπόρος στον τομέα της μάθησης και της μνήμης στο ακουστικό σύστημα και μέλος της κριτικής επιτροπής των περιοδικών Neurobiology of Learning and Memory και Music Perception

Για να διαβάσετε το άρθρο πιέστε: Μουσική και εγκέφαλοςPDF

Advertisements
Κλασσικό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s